21.02.2023

APN Subvencionirani krediti

Kupnja prvog stana ili kuće čini se kao naporan i dugotrajan proces. No, u realnosti to ne mora biti tako. Ako ste u procesu kupnje nekretnine ili se namjeravate tek baciti na to, na pravom ste mjestu.Remax Centar nekretnina pouzdan je partner s dugogodišnjim iskustvom u kupnji nekretnina putem APN kredita. Naši agenti i voditelji prodajnih timova upoznati su sa cjelokupnom procedurom te će vas voditi kroz cijeli proces.


Prvi korak u procesu kupnje nekretnine jest doći u banku i provjeriti koje svoje financijske mogućnosti podizanja kredita. Potrebno je sa sobom donijeti osobnu iskaznicu. Svi klijenti koji imaju pristup sustavu e-Građani, dokumentaciju za izračun kreditne sposobnosti mogu preuzeti online putem aplikacije te tako ubrzati sami proces. Prilikom podizanja kredita imajte na umu da prema Ovršnom zakonu smijete zadužiti samo trećinu primanja ako vam je plaća manja od prosjeka, odnosno manja od 1.000 eura. Ako vam je plaća veća od 1.006 eura, onda smijete zadužiti dvije trećine primanja.

Idući korak nakon što ste provjerili svoju kreditnu sposobnost jest pronalazak nekretnine. Za subvencionirane kredite, nekretnina mora imati određenu dokumentaciju. Najbitnija je uporabna dozvola i izvadak iz zemljišnih knjiga. Naši agenti su dobro upoznati s nekretninama koje zadovoljavaju uvjete te će vam ponuditi razne opcije. Dio ponude nekretnina izdvojili smo i na našem webu.

Kada krene objava da banka počinje s prikupljanjem zahtjeva za subvencionirane kredite, klijenti trebaju pripremiti dokumentaciju. “S ciljem ubrzanja procesa, velika većina dokumentacije se može prikupiti u digitalnom obliku. Kod kupnje stana ili kuće obvezno je prikupiti izvadak iz zemljišnih knjiga i uporabnu dozvolu. Potrebno je potpisati predugovor o kupnji nekretnine gdje se vidi što se kupuje i za koju cijenu, tko je prodavatelj, a tko kupac. Kad prikupite svu dokumentaciju, dolazite u poslovnicu banke na zaprimanje zahtjeva za kredit. Tada banka naručuje procjenu nekretnine kako bi utvrdili legalitet stana ili kuće. Procjenitelj kontaktira klijenta, izlazi na teren i banci dostavlja elaborat procjene. O procjeni ovisi treba li se potencijalno mijenjati iznos kredita

Maksimalan iznos koji se može subvencionirati je 100.000 eura, a vrijednost se određuje po kvadraturi nekretnine. Subvencija se može dobiti za vrijednost od maksimalnih 1.500 eura po četvornom metru. Važno je napomenuti kako subvencija ovisi i o drugim stvarima. Zakonski je određeno koliko može biti maksimalni postotak subvencije na ratu kredita, ovisno o mjestu u kojem kupujete stan. Naravno, novčana potpora ovisi o indeksu  razvijenosti područja. Primjerice, za Zagreb je 30 posto. Zakonom je određeno da je pet godina rok subvencioniranja kredita ako nemate djecu. Za svako već rođeno malodobno dijete rok se produljuje za jednu godinu, a za svako dijete koje se rodi nakon što već počne isplata kredita i za vrijeme prvih pet godina trajanja subvencije, dobiju se još dvije godine.
Izdvojenu ponudu nekretnina pogledajte na našoj stranici ili kontaktirajte naše agente koji su vam uvijek na usluzi.